Bra artikel som beskriver det jag själv känner med min egen dotter

En kompis på FB delade denna artikel: http://hotlamotte.com/2014/06/28/min-dotter-drabbas-av-sexismen-i-alfons-aberg/

Den beskriver väldigt bra det som jag så ofta också känner med min egen dotter på 2,5 år. Jag vill skydda henne från allt vad underlägsenhet pga hennes kön heter. Det finns idag en mängd tv-program på ”barnkanalerna” som är gammaldags och fulla med dessa äckliga värderingar. När hon tittar på tv sitter jag med och tittar om det är ett barnprogram jag inte har sett tidigare för att ”godkänna” om hon ska få se det eller inte.

Ett program som jag höll på att tappa hakan för som jag nu inte kommer på namnet på handlade om 3 flickor och 3 pojkar, alla med superkrafter. Pojkarna och flickorna utgör varsin grupp som utför olika räddningsaktioner under avsnittet. Det avsnitt jag såg kom flickorna och pojkarna i bråk med varandra. Dom använde sina superkrafter när dom slogs mot varandra. Det som gjorde att jag hamnade i chock var att sen stora skillnaden mellan pojkarnas och flickornas superkrafter. Pojkarna hade krafter som gav dom extra styrka och växte när dom slog flickorna. Och dom slog och sparkade, rejält. Dom hade också ”krafter” som att kränka flickorna med klassiska nedlåtande ord. Flickornas ”superkrafter” var något helt annat. När det var deras tur att slåss tillbaka så pussade dom pojkarna! Flickornas pussar skulle göra pojkarna mindre så att dom till slut blev mindre än flickorna och flickorna vann på det sättet.

Att det här är ett barnprogram är helt obegripligt för mig. Det var ett tag sen jag såg det programmet eftersom dottern nu inte får titta på kanalen som programmet gick på överhuvudtaget. Men jag tänker på det ofta. Det har garanterat påverkat mig som vuxen kvinna och jag kan bara tänka mig hur mycket sådana program och andra medier påverkar små barn.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: