Har börjat stamma!

Jag har märkt sen en tid tillbaka på cirka ett halvår att jag har börjat stamma när jag ska prata i en grupp eller inför en grupp. Jag har ingen aning om var det här kommer ifrån. Jag har aldrig haft problem med stamning eller talet överhuvudtaget tidigare. Tror det har varit så i ungefär ett halvår och jag tycker inte att det verkar bli bättre med tiden, snarare tvärtom. Även om jag tidigare har tyckt att det var jobbigt att prata inför en grupp och hålla en muntlig presentation så har jag aldrig haft svårt för att prata spontant i en grupp eller i klassen och ställa frågor tex. Men tom då har jag börjat stamma. Så det har blivit riktigt jobbigt nu när jag ser att det inte vill avta. För första gångerna reflekterade jag inte ens över det. Nu avstår jag tom från att ställa frågor och undviker att prata i grupp har jag märkt.

Jag vet inte riktigt vad eller om jag kan göra nåt åt det här förstås eftersom jag inte ens vet vad det beror på men jag får börja med att ringa min sjuksköterska och prata om det.

Idag hade vi övningar med visningar men som tur var fick vi slippa och bara sitta med och lyssna om man ville det. Så jag tog möjligheten att hoppa över min egen presentation och bara tog in och lyssnade hur andra gjorde istället. Det för mig var mycket mer givande och lärande. Annars hade jag bara varit nervös över min presentation och inte hade kunnat vara närvarande i resten. Jag ska absolut öva på att hålla muntliga presentationer på visningar men jag ska göra det på mitt sätt. Det tror jag kan hjälpa och förhoppningsvis även träna bort stamningen om det nu är möjligt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: