Måndag, trött och lite hungrig

Jag ääääälskar Nutella. Jag är typ uppvuxen på det och choklad. Men att jag är överviktig idag beror inte på att jag äter för mycket Nutella utan för att jag har 1,5 graviditeter efter mig och får problem med sköldkörtelnivåerna efter dom. Dvs jag går inte ner i vikt hur mycket jag än anstränger mig. Och går istället väldigt lätt upp i vikt så länge nivåerna inte stabiliserar sig. Om denna misslyckade graviditet ger samma effekt som när jag var gravid med Lea så blir mina nivåer bra ca 10 månader efter. Så det borde isf bli i februari om man räknar från maj eftersom jag var gravid till januari. Nu är det iofs inte helt säkert att det är det som är felet denna gång men jag hade problem med sköldkörteln vid första graviditeten. Nu har jag bara tagit blodprov två gånger varav den ena för bara någon vecka sen så jag har inte fått provsvaren på det än. Vi får se om det är det.

Så fokus ligger på att inte gå upp i vikt framförallt. Jag har gått ner ca 10 kilo två gånger tidigare och har ätit ganska fritt båda gångerna. Jag tror inte på dieter där man tar bort eller förbjuder vissa livsmedel som ”ät inte bananer” eller ”undvik kolhydrater”. När det gäller både mat och ekonomi så är jag mer åt ”lagom är bäst”-hållet. Eller ”man kan äta allt men inte jämnt” ungefär. Men det som underlättar med att följa en viss diet eller skapa en egen utformade diet är ändå att hålla en viss enformighet för att det ska vara lättare att tex föra dagbok och snabbt lära sig mängder av vissa bestämda livsmedel osv. Det blir förstås lättare att enbart komma ihåg hur mycket kycklingfilé man ska väga upp på tallriken en att äta olika typer av kött varenda dag.

Så eftersom jag älskar Nutella tänker jag ibland på hur enkelt det skulle vara om jag skulle basera mitt dagliga intag runt just Nutella. Jag är medveten om hur galet det låter men älskar man Nutella som jag så tänker man nog den tanken åtminstone en gång i sitt liv. Nutella är ju ganska mättande tycker jag och iom att jag tidigare har testat 5:2 dieten så vet jag att jag kan vara med ganska liten volym mat i magen så länge jag får i mig energin. Efter första graviditeten så försvann dessutom mina hungerkänslor nästan helt så att fylla magen med mycket volym är inte lika nödvändigt för mig längre. Det tycker jag är väldigt skönt för det var annars ett stort problem för mig förut. Varje gång jag blev hungrig så fick jag kraftiga smärtor i magen, som kramp i magen. Det var olidligt och jag var tvungen att få i mig mat fort vilket ibland ledde nästan till hetsätning kändes det som.

Jag har alltså knåpat på en egen Nutella-diet för att fundera på om det skulle vara möjligt och kunna följa mina mål för kalorier, kolhydrater, protein och fett. Nutella är inte så proteinrikt så jag skulle få komplettera med äggvita som ju är väldigt proteinrikt. Broccoli är ”THE BEST” grönsaken så den måste vara med och sen jordgubbar på det för att ”komplettera” lite också. Sen är ju det gott tillsammans med Nutella så det funkar. Broccoli och äggvita kan man göra goda omeletter med om man inte äter/dricker dom separat. Dricka te eventuellt som jag gör vanligtvis om energin tryter. Såhär skulle min Nutella-diet se ut alltså:

Nutella diet

 

200 g Nutella är en halv liten burk som man kan köpa i affären. Det blir ett lite underskott på kalorierna men jag har ett spann på 1200-1600 kalorier så det ligger inom ramarna ändå. Eftersom jag tränar nästan varje dag så är det ok. Det enda jag inte fixar är det rätt stora dubbla överskottet på fett som hamnar på dubbla mina mål som jag har satt på 40/20/40. Dvs 40% kolhydrater, 20% fett och 40% protein. Det här är väl snarare 40/30/30.

Utöver det så skulle jag förstås ta en multivitamin-tablett men det gör jag alltid så där är det ingen skillnad. Jag är så sugen på att testa det kanske en vecka och bara se hur kroppen mår av det och om jag kanske tom skulle tröttna lite på Nutella men det betvivlar jag 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.