Nutellablomma / brioche (enkla varianten)

Nutellablomma / brioche (enkla varianten)

På min FB-sida Nutella Recept fick jag förfrågan att hitta ett bra Nutellarecept på hur man gör en sån där vacker Nutellablomma. Det finns över lag två varianter. Ena varianten är när man bakar brödet ända från scratch och den andra varianten är den enkla varianten som jag ska visa här, med smördeg istället för bröd. För en gottegris som jag så är smördeg favoriten så för mig är smördeg att föredra. Men det beror på hur man tycker om att äta sin Nutella 😉

wpid-screenshot_2015-03-28-10-31-23.png

Ingredienser

 • 4 färdiga smördegsplattor
 • Nutella
 • Lite vetemjöl
 • 1 äggvita
 • Lite florsocker

Ugn: 175 grader i 25 minuter.

Instruktioner

 1. Ta ut plattorna från kylen och från sina förpackningar. Låt dom bli rumsvarma ca 10 minuter innan du rullar ut dom.
 2. Rulla ut plattorna så att dom är platta. Ta en mattallrik som ska användas som mått för att göra en cirkel till blomman. Vänd tallriken upp och ner på den första smördegsplattan. Ta en kniv och skär runt tallriken så att plattan blir en cirkel. Gör lika med alla 4 plattor. (Bild 1)
 3. På ett bakplåtspapper, strö över lite vetemjöl och lägg den första plattan på den. Ta en spatel och klicka ut Nutella i mitten av smördegen. Beroende på storleken av din smördegscirkel går det åt ca 0,5 dl Nutella per lager. Börja med lite Nutella om du är osäker så kan du alltid klicka på mer om det behövs. Bred ut Nutellan till ett tunt laget på smördegen men lämna ca 1 cm runt om kanten. (Bild 2)
 4. Lägg på andra lagret av smördeg. Upprepa processen med Nutellan på andra och tredje lagret.
 5. Lägg på fjärde lagret som blir ett lock.
 6. Ta ett dricksglas och ställ det upp och ner i mitten av din smördegscirkel. Med en vass kniv, skär igenom smördegen längder från glasets kant och ut mot cirkelns kant. Det ska bli 16 blad totalt så för att få dom lika stora ska du börja med att skära 4 lika stora blad runt om på din cirkel. Skär sen varje blad i mitten så att du får 8 blad och till sist skär du bladen i två igen så att det blir 16 blad totalt. (Bild 3 och 4)
 7. Ta nu två blad som är bredvid varandra och vrid dom två gånger från varandra. Gör lika med alla blad. (Bild 5)
 8. Nu ska varje bladpar lyftas så att dom får kanterna ihop mot varandra. Tryck ihop dom i kanterna. Gör lika med alla bladpar så att dom bildar blomblad. Nu ska det se ut som en blomma. (Bild 6 och 7)
 9. Pensla blomman med lättvispad äggvita. Sätt in i mitten av ugnen. Grädda i ca 25 minuter tills den är genomgräddad och gyllenbrun uppepå.
 10. När Nutellablomman är klar, ta ut den från ugnen och låt den kallna en liten stund. Blanda lite vatten med lite florsocker. Pensla på blomman för att ge en lite glansig yta. Klart att njutas! (Bild 8)

wpid-screenshot_2015-03-28-10-45-10.pngBild 1. Rulla ut plattorna så att dom är platta. Ta en mattallrik som ska användas som mått för att göra en cirkel till blomman. Vänd tallriken upp och ner på den första smördegsplattan. Ta en kniv och skär runt tallriken så att plattan blir en cirkel. Gör lika med alla 4 plattor.

wpid-screenshot_2015-03-28-10-51-44.png
Bild 2. På ett bakplåtspapper, strö över lite vetemjöl och lägg den första plattan. Ta en spatel och klicka ut Nutella i mitten av smördegen. Beroende på storleken av din smördegscirkel går det åt ca 0,5 dl – 1 dl Nutella per lager. Börja med lite Nutella om du är osäker så kan du alltid klicka på mer om det behövs. Bred ut Nutella till ett tunt laget på smördegen men lämna ca 1 cm runt om kanten.

wpid-screenshot_2015-03-28-11-01-21.png
Bild 3. Ta ett dricksglas och ställ det upp och ner i mitten av din smördegscirkel. Med en vass kniv, skär igenom smördegen små längder från glasets kant och ut mot cirkelns kant. Det ska bli 16 blad totalt så för att få dom lika stora ska du börja med att skära 4 lika stora blad runt om på din cirkel. Dela nu varje blad i två så att du får 8 blad och till sist skär du bladen i två igen så att det bli 16 blad totalt.

wpid-screenshot_2015-03-28-10-58-45.png
Bild 4.

wpid-screenshot_2015-03-28-11-05-29.png
Bild 5. Ta nu två blad som är bredvid varandra och vrid dom dubbelt från varandra. Gör lika med alla blad.

wpid-screenshot_2015-03-28-11-13-26.png
Bild 6. Nu ska varje bladpar lyftas så att dom får kanterna ihop mot varandra. Tryck ihop dom i kanterna. Gör lika med alla bladpar så att dom bildar blomblad. Nu ska det se ut som en blomma.

wpid-screenshot_2015-03-28-11-14-09.png
Bild 7.

wpid-screenshot_2015-03-28-10-31-23.pngBild 8. När Nutellablomman är klar, ta ut och låt den kallna en liten stund. Blanda lite vatten med lite florsocker. Pensla på blomman för att ge en lite glansig yta. Klart att njutas!

 

Tack till Steve’s Kitchen för receptet och bilder!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: