Varför tummen ner för betyg från årskurs fyra?

Läser en artikel på Aftonbladet om att så många är emot betyg från fyran. Det står bla att bara 11 procent av dom tillfrågade lärarna ger tummen upp. Varför det undrar jag? Jag ger definitivt tummen upp för betyg från fyran, och helst redan från ettan enligt mig! Varje månad så som jag hade när jag gick i skolan i Frankrike för att det ska kunna följas upp snabbt av både föräldrar och lärare. Att ge en gång per halvår eller mer sällan som det är nu är faktiskt helt värdelöst enligt mig. En forskare i artikeln säger: ”Ett betyg i slutet av terminen stjälper snarare än hjälper. Då går de på sommarlov med känslan av misslyckande.” Precis som hon säger så ger ett betyg i slutet av skolan ingen som helst effekt. Då är ju terminen slut och det ger ingen chans till förbättring.

Jag har den egna erfarenheten att faktiskt ha fått betyg redan från ettan, 1986/1987 och dom har bla varit till stor hjälp vid min nuvarande adhd utredning. För så är det i Frankrike och många andra länder säkert. Då är det inte bara betygen i sig (i varje ämne) utan även skrivna kommentarer som skrevs ner varje månad. Men jag tycker också att det är väldigt bra att ge betyg tidigt därför att det ger möjligheten att snabbt uppmärksamma eventuella behov som barnen kan ha.

För mig är tidig betygssättning ett bra sätt dels för barnet att tidigt och på ett mjukt sätt komma in i det betygssamhället som vi har. Barnet får tidigt en chans att uppfatta och lära sig att skolan är inget man ska ta lätt på. För föräldrarnas skull så ger det svart på vitt vad barnet behöver förbättra och hur det går från månad till månad. Det ger just en bra möjlighet till att även belöna barnet tidigt för att det gör bra ifrån sig i skolan (för det är ju det som är poängen eller hur?) och tvärtom att ge extra stöd om det inte går så bra, antingen om skolan erbjuder stöd eller om föräldrarna själva vill ge eller skaffa externt stöd till barnet. Till sist, för lärarnas skull så är det samma där att det ger dom också svart på vitt vilka dom ska erbjuda mer stöd till och det underlättar nog för dialogen mellan föräldrar och lärare. Jag tycker att det blir då mer tydligt om vilka mål man jobbar mot när betygen skrivs ner.

Då jag gick i skolan hade vi även en ”korrespondensbok” som fungerade som dagens e-post kanske? Vi skulle alltid ha med oss den och i den skrev lärare och föräldrar till varandra om allt som rörde mig och min skolgång. Väldigt bra och framförallt väldigt enkelt.

wpid-20150225_115711.jpg wpid-20150225_115736.jpg

 

Min betygsbok från ettan. I skolan är man där för att lära sig saker och det är ingen lek. Det fick man klart för sig tidigt och det är bra.wpid-20150225_115749.jpgMin korrespondensbok från ettan. Fungerade som daglig konversation mellan mina föräldrar och lärare. Smidigt.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.